+40 21 203 6161
[email protected]

decembrie 23, 2019

Import China - taxe, condiţii neplătitor de TVA, import prin case de expediţii şi ce acte sunt necesare

Optimizare

Pentru aceia care doresc să importe marfă din China, am pregătit un articol care, de fapt, este o compilație din mai multe surse de încredere. Numele acestor surse se găsesc la sfârșitul articolului.

Acum poți să afli despre principalele lucruri de care trebuie să ții seama și, mai mult decât atât, vei găsi link-uri care să te ajute la modul cel mai concret în legătură cu tot ce te interesează legat de importul din China.

Încă o dată insist că aceasta este o compilație și nu o creație originală.

1.   Taxe import China

 • Taxele vamale sunt cele percepute de către stat în momentul în care marfa trece graniţele ţării, adică atunci când facem import. Tariful vamal de import al României este, de la 1 ianuarie 2007, Tariful Vamal Comun al Uniunii Europene.
 • Tariful vamal este ca un catalog care însumează lista tuturor produselor (adică un nomenclator) supuse impunerii vamale, dar şi taxa vamală percepută asupra fiecărui produs sau grupe de produse.

2.   Exemplu calculator taxe import China

Spre exemplu, dacă dorim să achiziţionăm din China îmbrăcăminte textilă din bumbac paşii sunt următorii:

 • 1.    accesăm pagina Consultare TARIC
 • 2.    în câmpul „codul mărfurilor” dăm click pe „căutare” pentru a identifica Secţiunea din care face parte categoria de produse pe care doresc să o achiziţionez. În acest caz aceasta este Secţiunea XI. La click pe ea putem alege tipul de material care ne interesează -> Capitolul 52 – bumbac
 • 3.    la click pe bumbac, în câmpul de căutare, s-a generat automat codul pe care îl căutăm de fapt. Acum introducem ţara din care dorim să facem achiziţia –> China - CN
 • 4.    la click pe „Caută măsuri” se deschide o întreagă plajă de opţiuni pentru „bumbac”. Aleg, de exemplu, „Ață de cusut din bumbac, chiar condiționată pentru vânzarea cu amănuntul” (5204).
 • 5.    astfel aflu că taxa care se va aplica pentru produsul dorit de noi este 4%.

Dar pentru a calcula mai exact cât voi plăti la vamă trebuie să ţin cont de mai mulţi parametri care depind de TVA, accize, greutate etc. O simulare a taxei vamale se poate face accesând: http://80.96.3.68:9080/taric/web/calc_RO?Year=&Month=&Day=

3.   Cum poţi comanda din China fără a mai plăti TVA sau taxe vamale?

Există reglementări care ne pot fi de folos:

< 10 euro: nu se percep taxe;

=> dacă vom comanda un produs în valoare de 9 euro, suma finală de plată va fi de 9 euro.

10 – 150 euro: se plătește doar TVA;

=> dacă vom comanda un produs în valoare de 25 euro, suma finală de plată va fi de 25 euro + TVA.

> 150 euro: se percep TVA și taxe vamale;

=> dacă vom comanda un/mai multe produs/e în valoare de 300 euro, suma finală de plată va fi 300 euro + taxe vamale aplicate la această valoare + TVA (aplicat la valoarea ce rezultă în urma calcului 300 euro + taxe vamale). E de reţinut că taxele vamale se aplică la valoarea coletului, aşadar, dacă avem mai multe colete vom suporta de mai multe ori taxele vamale şi TVA-ul, dacă este cazul, pentru produsele nostre luate din China. Dacă avem mai multe colete cu valoare mai mică, atunci nu vom plăti taxe vamale/TVA, în funcţie de categoria unde ne încadrăm.

Odată ajunse produsele la poşta vamală este posibil să mai plătim o taxă suplimentară, chiar dacă transportul în sine este, poate, chiar şi gratuit. Acest lucru se datorează faptului că la vamă se desfăşoară diferite activităţi care pot fi taxabile (de exemplu: cântărirea produselor, depozitarea mărfii în vamă, realizare controalelor etc), iar aceste activităţi sunt desfăşurate de către angajaţii vamali.

Aici poţi afla mai multe despre taxele vamale, adică cele care ajung la bugetul de stat:

https://www.posta-romana.ro/a327/tarife/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html

De asemenea, aici poţi studia Legea nr.141 din 24 iulie 1997
privind Codul vamal al României : http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=2560

De ceva timp însă, unii retaileri din China au introdus servicii precum:

 • Priority Line – Europe Express (care permite livrarea produselor prin curier, direct acasă, fără a mai plăti TVA sau taxe vamale)
 • Cash on Delivery (COD), serviciu care permite plata ramburs. De exemplu, GearBest.com a devenit primul retailer chinez care acceptă plata la livrare pentru România. Serviciul este oferit în colaborare cu DPD şi este evidenţiat prin eticheta COD.

Nu toate produsele beneficiază de aceste facilităţi, tocmai de aceea trebuie să ne uităm după etichetele din dreptul descrierii produsului.

Află mai multe aici:

4.   Condiţii import China pentru societăţi neplătitoare de TVA

Orice societate poate efectua importuri, indiferent de faptul că este sau nu este înregistrată în scopuri de TVA.

Pentru efectuarea unei operaţiuni de import, orice persoană impozabilă trebuie să obţină un număr unic de înregistrare şi identificare (denumit EORI), care se utilizează:

 • drept referinţă comună în relaţiile cu autorităţile vamale de pe întregul teritoriu al Uniunii Europene;
 • pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorităţi.

Mai jos găsești de unde poți obține acest cod EORI:

http://www.customs.ro/e-customs/eori

5.   Ce acte sunt necesare pentru importul din CHINA?

Mai multe informaţii despre actele necesare şi descrierea acestora poţi regăsi aici:

https://www.romasia.ro/documente-necesare-pentru-import-din-china/

6.   Fulfillment pentru marfa importată din China

Am publicat pe blogul site-ului OPS un articol, care de fapt este povestea unui client, şi prima lui experienţă cu un container cu produse din China. Explică mai bine de ce ar trebui să cauţi un partener de fulfillment.

Practic, un partener de fulfillment (sau e-fulfillment, aşa cum este el denumit în cazul shopurilor online) este un partener în seama căruia îţi poţi lăsa toate grijile din spatele magazinului tău online. Din momentul recepţionării până la livrare. Adică toată logistica legată de: control calitativ şi cantitativ, depozitare, evidenţa stocurilor, confirmarea comenzilor, ambalarea şi expediţia coletelor, prelucrarea coletelor returnate, rambursarea banilor, call-center etc. Citeşte ce este, dar şi ce avantaje oferă fulfillment-ul magazinelor online. (link articol fulfillment ops pe "ce este si ce avantaje ofera fulfillment-ul magazinelor online")

În cele din urmă această investiţie nu are cum să nu fie mai bună, atât din punct de vedere financiar (costuri personal, spaţiu depozitare etc), cât şi din punct de vedere al timpului economisit. Timp pe care îţi recomand cu căldură să îl investeşti în a creşte business-ul tău, sau în a-l petrece cu familia. Sau poate chiar şi pentru a te bucura de profitul tău. Vorba sloganului eMAG “Libertate, în fiecare zi”.

Am încercat să te lămurim cu privire asupra unora dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să imporţi produse din China. Sau doar să faci achiziţii mai avantajoase. Ne-am documentat mult înainte să compilăm acest articol, însă dacă simţi că ne-a scăpat ceva sau ai alte informaţii, te rugăm, nu ezita să ni le împărtăşeşti. Astfel cu toţii vom fi mai câştigaţi.

SURSE:

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rodica
Guest
Rodica

Buna!
La un import din China, pers fizica, cu valoare mai mare de 300$ TVA-ul e trecut pe factura furnizorului chinez sau se calculeaza odata ajuns pachetul impreuna cu taxele vamale?
Multumesc!

Strada Gării Otopeni nr. 3
Otopeni, Ilfov, România
+40 726 507 516
® Open Public Services est. 1996
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram